Den ældste vinpresse nord for Alperne
Når du planlægger din køretur mod sydligere himmelstrøg denne sommer, så tænker du måske ikke på at du passerer tæt forbi et af verdens smukkeste vinområder; Mosel. Få kilometers landevejskørsel fra A1 kan du blandt andet entre byen Piesport via den imposante og dramatiske skråning Piesporter Goldtröpfchen. Her ligger et storslået amfiteater af vinmarker ned mod Moselfloden, og vinmarkerne har ligget her i århundreder, ja faktisk årtusinder.
For foden af Goldtröpfchen, fandt man i 1985 ved renovering af en vinmark, spor efter en gammel vinpresse. Straks fik man tilkaldt arkæologer, og udgravet yderligere. Vinmarken måtte vige pladsen, for fundet var opsigtsvækkende. Et ekstremt velbevaret romersk pressehus, med tilhørende kælder fra omkring d. 2.-4. århundrede, -det ældste nord for Alperne. Idag er det både en turistattraktion, og et fungerende pressehus. Høsten i Piesport indledes med at presse druerne med fodkraft i det historiske pressehus. Druerne hældes i det øverste bassin, hvorefter druerne trædes, og most og pulp løber ned i åbne træbeholdere, der holder pulpen tilbage. Herefter løber den rene most via nedgravede rør direkte i halverede træfade, og hældes derefter på fade. Og det er ikke blot for festen og gimmick’ens skyld, der presses faktisk 30.000 liter vin, hvert år. I pressehuset vises en video af hvordan presningen foregår.
Føler man sig sulten og tørstig, er Piesport også et godt sted at slå sig ned. Udover byens 2 stjernede Michelin restaurant er det flere små vinhuse og madsteder der ligger ned til Moselfloden, med betagende udsigt til vinmarker på den anden side. Vellavet og simpel mad, med områdets historisk berømte Riesling vine til. Trænger man til en seng at sove i kan vi anbefale de hyggelige værelser hos Lothar og Petra Kettern. Her er der fra den store terrasse panorama udsigt over de smukke marker, og iøvrigt laver Lothars søn Philipp fantastisk vin, sammen med Daniel Nieeport. De to er ophavsmændende til det allerede berømte vinprojekt: Fio Wines
Martin Jørgensen on 28 May 2018