Hurtig guide til sherry-typer

Sherry er som noget unikt i vinverden kendetegnet ved sin tilstedeværelse af flor under lagringsprocessen.

Floren som primært består af gærceller (Saccharomyces Cervisiae) opstår spontant i fadene i kældrene i Jerez. Floren lægger sig som en hinde ovenpå vinen i de kun 4/5 fyldte fade, og beskytter bl.a. vinen/Sherry’en mod iltning og eddikesyrebakterier, og reducerer samtidig mængden af sukker. Mængden af flor i fadet over tid er medbestemmende for hvilken sherrytype der er tale om. Se de forskellige typer herunder.

FINO
Sherry lagret med flor I hele opvæksten. Tør, lys og sprød.

MANZANILLA
En Fino lagret i  havnebyen Sanlucar de Barrameda, hvilket giver en mere saltet karakter end almindelig Fino.

FINO AMONTILLADO
Sjælden – og i dag en ikke lovlig betegnelse. En fino der over tid har mistet dele af sit florlag og kommer til at minde om en Amontillado pga. øget iltning under lagring.

MANZANILLA PASADA
Principielt som en Fino Amontillado, men lagret i Sanlucar de Barrameda. Lysgylden farve. Fyldig, med salt og nøddeagtig aroma.

AMONTILLADO
En fino der har mistet sit florlag over tid og dermed blevet mere oxidativ. Tør, elegant og nøddeagtig, gylden farve.

PALO CORTADO
I sit udgangspunkt en fino der er blevet til en Amontillado og tilslut helt mistet sit florlag. Ofte har finoen kun har haft et par år under florlag. Der findes også Palo Cortado der aldrig har været under flor. Efter floren er væk forstærkes vinen op til 17-18 grader alc. og lagrer yderligere. Det er aftapperen og i sidste ende det lokale vinkonsortium der bestemmer hvornår den opnår retten til at kalde sig Palo Cortado. Man siger den både skal have den elegante karakter som en Amontillado og samtidig  en krop og intensitet som en Oloroso. En sjælden og eftertragtet type. Mørk gylden farve med toner af nødder, karamel, kamfer og shellak.

OLOROSO
En sherrytype der aldrig har været under flor, og derfor forstærkes op til 20-22 grader alc. for ikke at oxidere ukontrollabelt. En tør, kraftfuld, intens og meget koncentreret sherry. Mahogni farvet.

CREAM-SHERRY
Oprindeligt en Oloroso man har startet med at søde med Moscatel eller Pedro Ximenez og lagret i mange år. I dag laves det primært som en blanding af sød sherry og Oloroso uden stor lagring. Sødmefyldt og mørk gylden.

MOSCATEL
Sødmefyldt cremet dessertvin

PEDRO XIMENEZ
Druerne tørrer i solen en uge eller to inden presning. Den ekstremt sødmefyldte most (op til 4-500 gr. restsukker pr. ltr) forstærkes op til ca. 16 grader alc. Og lagrer i kortere eller længere tid inden aftapning. Helt sød, næsten melasse agtigt konsistens og karakter.

Se alle sherry’erne fra Equipo Navazos her

Bekræft din alder

Vinova sælger vin og alkohol - bekræft derfor venligst at du er over 18 år

Under 18 Over 18

VINOVA overholder den danske lovgivning omkring salg af alkohol.

Personer under 18 år kan derfor ikke købe vodka, rom og anden stærkere alkohol over 16,5%.

Personer mellem 16-18 år kan købe alkohol, vin mm. op til 16,5%.

OK

Kurv

Ingen varer i kurven.